Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Maledivy - po stopách tsunami

Maledivy jsou symbolem pro luxusní a bezstarostnou dovolenou. Tyto ostrovy, ležící v Indickém oceánu jihozápadně od indického subkontinentu, však nebyly vždy tak klidným místem. V boji o nadvládu se tady vystřídali nejprve Sinhálci, Indové a Malajci. Od dvanáctého století sem začali pronikat Arabové, kteří zde rozšířili islám, jenž zůstal nejrozšířenějším náboženstvím dodnes.

V šestnáctém století se Maledivy staly součástí Portugalska, o sto let později se ostrovů zmocnili pro změnu Nizozemci a nakonec se dostaly pod kontrolu britského impéria. Teprve od roku 1965 je země nezávislá. Dnešní domorodí obyvatelé jsou pestrou směsicí obyvatelstva sinhálského, drávidského, arabského a malajského původu.


Ilustrační foto

Nádherné, podél rovníku roztroušené souostroví, se stalo jedním z oblíbených turistických rájů. Vstřícnost vůči návštěvníkům z naší země se projevuje už tím, že Češi nepotřebují víza. Je ovšem nutno dát pozor na dovoz alkoholu a vepřového masa, neboť v tomto směru platí přísný zákaz. Proto si asi při cestě sem budete muset odpustit vepřové konzervy i každodenní desinfekční štamprli slivovice.

Relativně nejvíce osídlen byl v posledních letech ostrov s poněkud krkolomným jménem Kandholhudhoo, kde ještě poměrně nedávno žilo téměř 3 700 obyvatel. To se nemusí zdát jako mnoho, ale vzhledem k rozměrům ostrova – délka 475 a šířka 150 metrů – se dá říci, že byl přelidněný, alespoň tedy na místní poměry. V rámci Malediv patří Kandholhudhoo mezi takzvané severní atoly (Northern Atols), konkrétně k atolu Raa, od hlavního města Malé je vzdálen 176 kilometrů. Byl významný hlavně z ekonomického hlediska a stal se centrem místního rybolovu, když byl základnou pro 46 rybářských lodí. Přilehlé západní vody jsou totiž velmi bohaté a patří mezi nejlepší rybářské oblasti v zemi.

Tropické moře plné života a různých zajímavých živočichů, s krásnými korály a rostlinstvem tak přímo vybízí k průzkumu i návštěvníky. Na ostrově nechybělo potápěčské centrum, kde bylo možné si vypůjčit vybavení a také se nechat k potápění zaškolit. K odpočinku pak lákalo, jako ostatně všude na Maledivách, koupání v průzračně čistém moři a pláže s bílým pískem.

Na Kandholhudhoo bylo také několik obchodů a různé služby včetně lékárny, zdravotního centra a kliniky, pro místní obyvatele nemohly chybět mešity (4 pro ženy a 1 pro muže) a škola.

Poklidný život na ostrově se ovšem v prosinci 2004 rychle a dramaticky změnil. Mocná vlna tsunami se tudy přehnala s katastrofickými následky. Mnoho domů bylo kompletně zdevastováno, Kandholhudhoo byl zcela evakuován a přeživší obyvatelé umístěni do uprchlických táborů. Jen pomalu se tady život obnovuje a dnes už je jasné, že mnoho lidí se sem již nikdy nevrátí, neboť se usadili v nové komunitě na nedalekém ostrově Dhuvafaaru. To by ovšem mohlo přelidněnému Kandholhudhoo jen prospět.

Zajímavé je, že v souostroví Maledivy se nachází ještě jeden ostrov s názvem Kandholhudhoo, spadající pod atol Alif Alif. Je však mnohem menší a neobydlený.

Článek byl zobrazen 9 599 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Maledivy dovolená

Dovolená MaledivyDovolená na exotických ostrovech Maledivy je naší specializací. Garantujeme nejlepší ceny ubytování. Relaxujte na bělostných plážích Malediv.

Last minute zájezdy na Maledivy

Dovolená na exotických ostrovech Maledivy je naší specializací. Garantujeme nejlepší ceny ubytování. Relaxujte na bělostných plážích Malediv.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko